Lammstek med svamp och mynta

Lammstek med svamp och mynta
Portioner 4
Write a review
Print
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
1 hr 30 min
Total Tid
1 hr 50 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
1 hr 30 min
Total Tid
1 hr 50 min
Ingredienser
  1. 1,2 kg lammstek
  2. 2-4 vitlöksklyftor
  3. lammkryddor
  4. färsk mynta (det går även bra med torkad)
  5. 300 – 400 g färsk svamp
  6. 1 citron
  7. ½ flaska vitt vin eller svag buljong
  8. smör
  9. arrowrot
  10. salt och svartpeppar
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 175o C. Gnid in steken med citron samt lammkryddorna. Salta och peppra.
  2. Skala och klyv vitlöksklyftorna. Stick med en spetsig kniv fina hål i steken och tryck ner klyftorna i den.
  3. Lägg steken i en ugnsform med lite vätska i och stick en köttermometer i dess tjockaste del.
  4. Bred ut hälften av myntan över steken.
  5. Låt steken stå i ugnen tills termometern visar 63o C om du vill ha den rosa. Vill du ha den genomstekt väntar du tills termometern visar 67 o C.
  6. Medan steken står i ugnen: rensa och skär svampen grovt. Finhacka resten av myntan.
  7. Fräs svampen lätt i snålt med smör.
  8. Värm vinet/buljongen. När steken stått i ugnen i ca. 1 – 1½ timme späder du med detta.
  9. Håll den färdiga steken varm i folie.
  10. Häll över skyn i en kastrull. Lått koka upp och red sedan med arrowrot. Låt såsen bli ganska tunn. Tillsätt den hackade myntan och smaka av såsen med salt och svartpeppar.
  11. Servera med fräst svamp, kokt broccoli och kokt potatis.
Viltspecialisten http://www.viltspecialisten.se/