Porterstek på älg

Porterstek på älg
Portioner 8
Write a review
Print
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
1 hr 30 min
Total Tid
1 hr 45 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
1 hr 30 min
Total Tid
1 hr 45 min
Ingredienser
  1. 1½-2 kg älgstek
  2. 1½ flaska porter (5 dl)
  3. 1 dl kinesisk soja
  4. 1 köttbuljongtärning
  5. 1 tsk timjan
  6. 8 enbär
  7. 8 svartpepparkorn
  8. 1 lagerblad
  9. 1 palsternacka
  10. 1 morot
  11. 1 gul lök
  12. 3 vitlöksklyftor
Sås
  1. 8 dl sky
  2. 2 dl vispgrädde
  3. 4 msk vetemjöl
  4. 4 msk röd vinbärsgelé
Till servering
  1. Kokt potatis
  2. Kokta grönsaker
  3. Gelé
Instruktioner
  1. Häll porter och soja i en gryta lagom stor för steken. Lägg i buljongtärning och kryddor. Skala grönsakerna och skär i mindre bitar. Lägg dem i grytan. Koka upp.
  2. Sätt i en köttermometer i steken och lägg den i grytan. Låt sjuda på svag värme under lock.
  3. Vänd på steken efter ca 30 minuter.
  4. Ta grytan från värmen efter ca 1 timme eller när termometern visar 65 grader. Låt portersteken vila 20 min i skyn, under lock.
  5. Sila skyn och mät upp ca 8 dl. rör ihop grädde och mjöl. Häll redningen i skyn under vispning.
  6. Rör ner gelén och låt såsen koka 5 minuter.
  7. Skär upp steken och servera med lättkokta grönsaker, kokt potatis och gelé.
Viltspecialisten http://www.viltspecialisten.se/