Mustig älggryta med svamp och ädelost

Mustig älggryta med svamp och ädelost
Portioner 4
Write a review
Print
Förberedelse
30 min
Total Tid
1 hr 30 min
Förberedelse
30 min
Total Tid
1 hr 30 min
Ingredienser
  1. 800 g grytbitar av älg
Marinad
  1. 1 gul lök 2 vitlöksklyftor
  2. 2 palsternackor 2 morötter 2 msk olja
  3. 3 dl rödvin
  4. 1/2 dl rödvinsvinäger
  5. 2 msk krossade enbär
  6. 1 tsk torkad timjan
  7. Till stekning: 2 msk smör
Sås
  1. 300 g skogssvamp (kantarell, karljohan, svart trumpet)
  2. 1 msk smör
  3. 50 g ädelost
  4. 3 dl grädde
  5. 1-2 msk svartvinbärsgelé
  6. majsstärkelse (Maizena)
  7. salt och peppar
Potatispuré
  1. 400 g mandelpotatis
  2. 1-2 dl mjölk
  3. 2 msk smör
  4. salt
  5. peppar
  6. riven muskot
Instruktioner
  1. Skala lök och rotfrukter, skär dem i större tärningar. Blanda alla ingredienserna till marinaden i dubbla plastpåsar. Lägg i köttet och låt marinera i kyl ca 5 timmar.
  2. Plocka upp köttet ur marinaden och bryn dem lätt i en gryta i smör. Tillsätt marinaden med allt grönt och låt koka under lock tills köttet känns mört ca 1 timme eller tills köttet är mört beroende på vilket kött som används.
  3. Fräs svampen i smör och tillsätt den i grytan tillsammans med smulad ädelost, grädde och gelé.
  4. Red ev. av grytan med majsstärkelse och smaka av med salt och peppar.
  5. Koka potatisen. Häll av vattnet. Vispa sönder den tillsammans med mjölken och smöret till önskad konsistens. Krydda med salt, peppar och aningen muskot.
Viltspecialisten http://www.viltspecialisten.se/