Helstekt tupp på Mårtens vis

Helstekt tupp på Mårtens vis
Portioner 4
Write a review
Print
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
2 hr
Total Tid
2 hr 20 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
2 hr
Total Tid
2 hr 20 min
Ingredienser
  1. 1 Alestad tupp
  2. salt och peppar
  3. 1 citron
  4. 3 msk smör
  5. soja
  6. 3 äpple
  7. 15-20 katrinplommon
Sås
  1. 1½ msk vetemjöl
  2. 2½ dl sky
  3. 1 dl matlagningsgrädde
Till servering
  1. Kokt potatis
  2. Rödkål
  3. Brysselkål
  4. Lättkokta äppelklyftor
  5. Katrinplommon
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 175°. Ta ut inkråmet och torka av fågeln.
  2. Gnid den sedan in- och utvändigt med en delad citron. Salta och peppra inuti.
  3. Fyll med ca hälften av äpplena och katrinplommonen. Resten av frukten kokas lätt och serveras till.
  4. Bind upp tuppen först genom att vira runt benen och sedan en slinga runt om för att hålla in vingarna. Avsluta runt benen igen och bind också upp gumpen.
  5. Smält smör och blanda i lite soja. Pensla sedan fågeln runt om med sojablandningen, salta och peppra.
  6. Lägg den i en ugnssäker form, häll lite buljong eller vatten vid sidan om. Lägg även i inkråmet. Täck med folie. Ställ tuppen på nedersta falsen i ugnen och låt den steka så ca 1 timme.
  7. Ta bort folien från tuppen efter 1 timme och öka gradtalet i ugnen till 200°.
  8. Pensla eller ös tuppen om det går. Stick in en stektermometer i tupplårets insida men inte ända intill benet.
  9. Stek tuppen ytterligare ca 1 timme eller tills innertemperaturen är 75-80°. Ös eller pensla den då och då. Om tuppen börjar se för mörk ut lägg på folie.
  10. När tuppens innertemperatur är 75°-80° tas den ut ur ugnen och får vila under folie en stund innan den trancheras.
  11. Sila skyn i en kastrull och tillsätt grädden. Låt koka upp och red av med vetemjöl utskakat i lite vatten. Låt koka några minuter och smaka av.
  12. Även om temperaturen visar att tuppen är klar så stick med en provsticka eller vass kniv och kolla köttsaftens färg. Den ska vara klar och ofärgad.
  13. Skär loss låren först och om de fortfarande är för rosa längst in så stek dem separat ytterligare några minuter i ugnen.
  14. Tranchera tuppens bröstbitar först och dela därefter ben och lår.
  15. Servera tuppen med kokt potatis, såsen, rödkål, kokt brysselkål, lättkokta äppleklyftor och katrinplommon.
Viltspecialisten http://www.viltspecialisten.se/