Helstekt tupp med rödvinssky

Helstekt tupp med rödvinssky
Portioner 4
Write a review
Print
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
2 hr
Total Tid
2 hr 20 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
2 hr
Total Tid
2 hr 20 min
Ingredienser
 1. 1 Alestad tupp
 2. ½ + 2 tsk salt
 3. 1 gul lök
 4. 8 st sviskon
 5. 2 tsk paprikapulver
Sås
 1. ½ msk smör
 2. 1 liten finhackad gul lök
 3. inkråmet från tuppen (lever och hjärta)
 4. 4 sviskon
 5. 2 tsk råsocker
 6. 1 msk balsamvinäger
 7. 1 msk soja
 8. 3 dl rödvin
 9. 3 dl vatten
 10. 2 msk kycklingfond
 11. 2 tsk maizena majsstärkelse
Tillbehör
 1. 12 hela steklökar
 2. 2 hela vitlökar
Instruktioner
 1. Sätt ugnen på 175°. Skala och skär löken i kvartar. Strö 1/2 tsk salt inuti tuppen och fyll den med lök samt sviskon. Bind ihop tuppen först genom att vira runt benen och sedan en slinga runt om för att hålla in vingarna. Avsluta runt benen igen och bind också upp gumpen.
 2. Strö på salt och paprikapulver runtom tuppen.
 3. Lägg den i en ugnssäker form och täck med folie. Ställ tuppen på nedersta falsen i ugnen och låt den steka så ca 1 timme.
 4. Ta bort folien från tuppen efter 1 timme och öka gradtalet i ugnen till 200°. Pensla eller ös tuppen om det går. Lägg skalade hela lökar samt hel vitlök med bara toppen avskuren bredvid tuppen. Stick in en stektermometer i tupplårets insida men inte ända intill benet. Stek tuppen ytterligare ca 1 timme eller tills innertemperaturen är 75-80°. Ös eller pensla den då och då och vänd också lökarna. Om tuppen börjar se för mörk ut lägg på folie.
Sås
 1. Hetta upp smör i en kastrull och fräs lök och sviskon ca 2 minuter. Häll på socker och låt det smälta. Tillsätt vinäger, soja, rödvin, vatten och kycklingfond. Låt koka utan lock till ca 4 dl återstår. Sila såsen genom en finmaskig sil och pressa ut så mycket som möjligt.
 2. Hetta upp såsen på nytt. Rör ut majsstärkelse i lite kallt vatten och vispa ner det i såsen.
 3. Låt den koka upp.
 4. När det bildats mer sky från tuppen i ugnen hälls den ner i såsen. Det bör bli minst 1 dl.
 5. När tuppens innertemperatur är 75°-80° tas den ut ur ugnen och får vila under folie några minuter innan den trancheras.
 6. Även om temperaturen visar att tuppen är klar så stick med en provsticka eller vass kniv och kolla
 7. köttsaftens färg. Den ska vara klar och ofärgad. Skär loss låren först och om de fortfarande är för rosa längst in så stek dem separat ytterligare några minuter i ugnen.
 8. Tranchera tuppens bröstbitar först och dela därefter ben och lår. Häll ner stekskyn från ugnsformen, och ev också från skärbrädan, i såsen som ska hettas upp. Servera tuppen på varma tallrikar med pressad potatis, sås, stekta lökar och bakad vitlök. Servera gärna sallad på assietter vid sidan om.
Viltspecialisten http://www.viltspecialisten.se/