Älgstek med gräddsås

Älgstek med gräddsås
Portioner 4
Write a review
Print
Förberedelse
30 min
Tillagningstid
1 hr 30 min
Total Tid
2 hr
Förberedelse
30 min
Tillagningstid
1 hr 30 min
Total Tid
2 hr
Ingredienser
  1. 1 kg benfri älgstek
  2. 1 ½ tsk salt
  3. svartpeppar från kvarn
  4. 3-4 krossade enbär
  5. ½ tsk krossad rosmarin
  6. Sås
  7. 2 msk vetemjöl
  8. 4 dl vatten + sky
  9. 1 – 2 msk viltfond
  10. 2 dl vispgrädde
  11. 1 msk rönnbärsgelé
  12. (1-2 msk gin eller sherry)
Till servering
  1. Kokt potatis
  2. Gelé
  3. Kokta grönsaker
Instruktioner
  1. Gnid in köttet med salt, peppar, enbär och rosmarin.
  2. Lägg steken i en ugnssäker form och sätt en köttermometer mitt i köttet.
  3. Ställ in köttet i 125oC i nedre delen av ugnen. Stek köttet till en innertemp av ca 60oC. Beräkna ca 1½timme. Låt köttet vila ca 20 minuter. Ta sedan ur termometern.
  4. Rör ut mjölet med lite vatten och vispa ner resten av vattnet och fond.
  5. Låt såsen koka 3-5 minuter.
  6. Tillsätt grädden och låt såsen koka upp. Smaka av med salt, peppar, gelé och ev. gin eller sherry.
  7. Skär steken i skivor och servera med såsen, kokt potatis, gelé, kokta grönsaker.
Viltspecialisten http://www.viltspecialisten.se/