Älgköttbullar med gräddsås

Älgköttbullar med gräddsås
Write a review
Print
Förberedelse
30 min
Tillagningstid
30 min
Total Tid
1 hr
Förberedelse
30 min
Tillagningstid
30 min
Total Tid
1 hr
Ingredienser
  1. 700g älgfärs
  2. 1-2 kokta kalla potatisar
  3. 1 stor finhackad rödlök
  4. 1 ägg
  5. 12 finhackade enbär
  6. 1 tsk vitpeppar
  7. 2 tsk salt
  8. 2 dl grädde
  9. 2 nypor strösocker
  10. olja eller smör till stekning
Gräddsås
  1. 2 msk smör + 2 msk vetemjöl
  2. 5 dl matlagningsgrädde
  3. 2-3 msk viltfond
  4. 1 msk kinesisk soja
  5. 1 msk rönnbärsgelé
Instruktioner
  1. Skala och hacka rödlöken. Mosa potatisen till ett klumpfritt mos.
  2. Blanda de båda färserna med lök, potatismos, ägg, kryddor och grädde. Arbeta ihop det till en smidig välblandad smet.
  3. Doppa händerna i lite varmt vatten så att färsen inte kladdar. Rulla sedan ca. 1 msk färs i taget till runda köttbullar.
  4. Gräddsås: Fräs smör och mjöl lätt utan att det får färg. Späd med grädden under uppkok och vispning. Tillsätt fonden, soja och gelé och låt såsen sjuda sakta 5-8 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Stekning av köttbullarna
  1. Hetta upp lite fett i en stekpanna. Lägg köttbullarna i stekpannan och skaka pannan emellanåt så att köttbullarna får färg runt om. Stek på stark värme ca. 5 minuter.
  2. Servera med kokt potatis eller persiljepotatismos, morötter, brysselkål och rårörda lingon.
Viltspecialisten http://www.viltspecialisten.se/