Stekt vildand med körsbär i portvin

Stekt vildand med körsbär i portvin
Portioner 4
Write a review
Print
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
1 hr
Total Tid
1 hr 15 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
1 hr
Total Tid
1 hr 15 min
Ingredienser
  1. 2 vildänder á 700 g
  2. 2 tsk salt
  3. ½ tsk vitpeppar
  4. 3 msk smör eller margarin
  5. 3 dl köttbuljong
  6. 1 dl rött vin
  7. 1 ½ dl tjock grädde
  8. 1 msk vetemjöl
  9. 2 tsk vinbärsgelé
  10. 200g moreller eller klarbär
  11. 3 cl portvin
Instruktioner
  1. Skölj fåglarna under rinnande kallt vatten och torka av dem väl. Krydda dem in- och utvändigt med salt och peppar.
  2. Bryn 2 msk av matfettet i en stekgryta, lägg i fåglarna med bröstet ner och bryn dem långsamt till en vacker färg på alla sidorna.
  3. Sätt in grytan i ugnen i 200o C (nedre falsen) och efterstek dem utan lock ca 30 – 40 minuter. Späd och ös under tiden med buljong och rött vin. Prova med att sticka i fågeln för att kontrollera att den är färdig. Saften som sipprar ut skall vara ofärgad. Ta sedan upp fåglarna och linda in dem i folie.
  4. Sila över stekskyn i en kastrull, Späd med grädde och låt koka ihop några minuter. Rör ut mjöl i lite vatten och red av skyn. Smaka av med salt, peppar och vinbärsgelé.
  5. Kärna ur körsbären. Fräs bären hastigt i resten av matfettet och portvinet.
  6. Tranchera fågeln genom att skära ut lår- och bröstbitar. Skär bröstet i vackra, sneda skivor och lägg upp dem på varm tallrik. Fördela körsbären runt om och servera med såsen.
  7. Servera med kokt potatis eller smörsvängda mandelpotatis, endivsallad och vinbärsgelé.
Viltspecialisten http://www.viltspecialisten.se/