Rensadel
2015-11-03 13:41:03
Portioner 5
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
1 hr 30 min
Total Tid
1 hr 45 min
Ingredienser
- Ca 2 kg färsk eller fryst sadel
- (ca 100 g späck)
- 1 ½ tsk salt
- svart- eller vitpeppar
Såsen
- 4 dl sky
- 2 ½ msk vetemjöl
- ½ dl vatten
- (salt, peppar, vinbärsgelé, messmör, 2-3 msk sherry, maderia eller portvin).
Instruktioner
- Tina fryst sadel. Sätt ugnen på 175o C.
- Skär bort yttre sega hinnor på sadeln om det inte är gjort.
- Krydda med salt och peppar. Täck ev. med tunna späckskivor.
- Ställ sadeln i en liten långpanna. Stick in en köttermometer från kortsidan så att spetsen kommer mitt i den köttiga delen.
- Stek i nedre delen av ugnen. När termometern visar 62o C är köttet rosa inuti, vid 68o C genomstekt. Stektid är ca 1 – 1 ½ timme.
- Tag ut sadeln och låt den stå ca 15 min. innan den skärs upp. Ta vara på skyn.
- Vispa ur pannan med lite hett vatten och blanda det med skyn.
- Koka upp skyn. Vispa ihop mjöl och vatten. Häll i redningen, rör medan det kokar upp och låt koka 3-5 min.
- Tillsätt grädden och smaka av såsen med något av det föreslagna.
- Skär loss köttet från benen. Skär det i sneda skivor. Lägg ev. tillbaka dem på benen till serveringen.
- Servera med kokt potatis, Hasselbacks- eller klyftpotatis, kokta grönsaker, t.ex. broccoli, bönor, ärtor och/eller en blandad sallad, vinbärs- eller rönnbärsgelé och någon salladsinläggning, t.ex. syltlök, gurka.
Viltspecialisten http://www.viltspecialisten.se/