Stekt Kalkon

Stekt Kalkon
Portioner 6
Write a review
Print
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
2 hr
Total Tid
2 hr 20 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
2 hr
Total Tid
2 hr 20 min
Ingredienser
  1. 1 kalkon 4-5 kg
Sås
  1. 4 dl steksky + krås eller hönsbuljong
  2. ½ -1 msk vitt vin eller saft av pressad citron
  3. 3 msk smör eller margarin
  4. 3 msk vetemjöl
  5. 1 dl grädde
  6. ½ tsk dragon
  7. ½ tsk körvel
  8. salt, vitpeppar
Fyllning
  1. 3-4 skalade äpple i klyftor
  2. 15-20 urkärnade katrinplommon
  3. 1 dl hackad syltad ingefära
  4. ½ - eller 1 tsk malen ingefära
Instruktioner
  1. Skölj fågeln ut och invändigt. Torka den.
  2. Koka buljong på ev. ”krås”. Tillsätt en hönsbuljongtärning.
  3. Gnid kalkonen ut- och invändigt med ituskuren citron. Krydda invändigt med salt, peppar och örtkryddor eller fyll den och sy sedan ihop kalkonen.
  4. Pensla den med smält smör, salta och krydda utsidan.
  5. Lägg fågeln på ena sidan i en ugnssäker form eller långpanna. Ställ formen i ugn, 175oC, och stek i 30 minuter. Vänd fågeln på andra sidan och stek 30 minuter.
  6. Vänd och lägg fågeln på rygg. Häll i buljong. Stek 30-60 minuter beroende på kalkonens storlek. Ös under stekningen några gånger med stekskyn.
  7. Prova i lårvecket om fågeln är genomstekt. Köttsaften skall vara helt klar. Ta ut kalkonen och låt den vila i 15 minuter.
  8. Sila stekskyn och mät upp den i en kastrull. Späd med buljong och vin eller citronsaft till önskad mängd och smak. Koka upp och red av med pasta av vetemjöl och smör. Vispa i den skedvis. Koka ett par minuter och vispa i grädde och lite mer kryddor. Smaka av väl.
  9. Servera kalkonen i skivor med kokt potatis, varm rödkål eller brysselkål, sås och någon sötsur inläggning.
Viltspecialisten http://www.viltspecialisten.se/