Julskinka

Julskinka
Write a review
Print
Ingredienser
  1. Se instruktioner
Instruktioner
  1. KOKT JULSKINKA
  2. Spola skinkan under rinnande kallt vatten.
  3. Stick en köttermometer i skinkan så att spetsen hamnar centralt.
  4. Lägg skinkan i en rymlig gryta. Fyll på med kallt vatten så att det precis täcker skinkan.
  5. Låt vattnet koka upp. Skumma.
  6. Tillsätt 15-20 kryddpepparkorn, 2 lagerblad, några persiljekvistar och en bit morot i mindre bitar.
  7. Sjud skinkan under lock på svag värme. Skinkan är färdig när termometern visar 70-75°.
  8. Vid 75° är smaken den karakteristiska för julskinka.
  9. Koktiden varierar, 40-65 minuter per kilo skinka. Tag skinkan ur spadet och låt den svalna något.
  10. Ta bort nät och svål.
  11. UGNSBAKAD JULSKINKA 175°
  12. Sätt ugnen på 175°. Skölj den rimmade skinkan i kallt vatten.
  13. Lägg den med svålsidan upp på ett stort ark ugnsfolie, och svep in skinkan så att folien täcker väl.
  14. Stick in en köttermometer så att spetsen hamnar centralt. Lägg skinkan i en långpanna.
  15. Baka den på nedersta falsen tills termometern visar 72°. Bakningstiden är ca 60-75 minuter per kilo beroende på skinkans form. Låt skinkan svalna något innan nät och svål tas bort.
  16. UGNSBAKAD JULSKINKA 125°
  17. Skinkan blir saftig och fin då den bakas i låg temperatur. Då behövs inte någon folie.
  18. Skölj den rimmade skinkan i kallt vatten.
  19. Lägg den med svålsidan upp i en ugnssäker form eller i en långpanna. Sätt in en termometer.
  20. Ugnsbaka tills innertemperaturen är 70°. Det tar ca 4 1/2 timme för en 3 kilos skinka.
  21. SENAPSGRILJERING
  22. 1 ägg
  23. 1 msk stark söt senap
  24. 1 msk fransk senap
  25. 1 msk strösocker
  26. 2 msk ströbröd
  27. Sätt ugnen på 225°. Blanda samman ägg, de båda senapssorterna och socker. Bred blandningen över skinkan och strö över ströbrödet.
  28. Griljera skinkan tills den blir vackert gyllenbrun, 15-20 min.
  29. APELSIN- ROSMARIN OCH INGEFÄRS GRILJERING
  30. Den här griljeringen ger skinkan ett rejält lyft! Apelsinen och kryddorna blir tillsammans med skinkans sälta en riktigt lyckad och fräsch kombination!
  31. 1 ägg
  32. ½ dl svensk senap
  33. finrivet skal av 1 apelsin
  34. 2 stora kvistar rosmarin, finhackade
  35. 2 cm riven färsk ingefära
  36. 1 dl ströbröd
GARNERING
  1. nejlikor
  2. rosmarinkvistar
  3. Sätt ugnen på 250°. Blanda ägg, senap, apelsinskal, rosmarin och ingefära. Blanda ströbrödet i smeten.
  4. Bred griljeringen över skinkan och lägg skinkan på en långpanna eller ugnssäker form. Griljera mitt i ugnen ca 15 min. Garnera med nejlikor och rosmarin.
VILDSVINSSKINKA
  1. Vildsvin kan i huvudsak tillagas som tamgris, med samma temperaturer. Vildsvinsköttet är magrare och mörkare och fylligare i smaken.
Viltspecialisten http://www.viltspecialisten.se/