Jaktutrustning online

VI recenserar och tipsar om bästa jakutrustningen på nätet.

Våra artiklar och guider om jaktutrustning

Nedan kan du se alla våra artiklar om jaktutrustning. Vi har som mål att varje månad fylla på med nytt intressant innehåll.

Bästa jaktutrustning online

Som nybliven jägare finns det massa saker man måste skaffa sig och sen finns det massa saker man vill skaffa sig. Som tur är ingår jag i gruppen jägare som tycker det är roligt med prylar och tycker om att prova på olika typer av jaktutrustning, allt från jaktknivar till fyrhjulingar. Naturligtvis blir ju detta sjukt dyrt i längden och det får man väl se som den negativa sidan av jakten men även en av de roligare delarna med om man gillar nya saker.

Under den tid jag har aktivt jagat och införskaffat jaktprylar har jag varit extremt noggrann med att göra research på den utrustning jag köpt. Självklart har all material som inhandlats i slutändan varit en avvägning mellan pris, ballhet och kvalitet. Jag kommer nu att påbörja en serie av recensioner av denna utrustning jag har använt mig av en både kortare och länge tid. Man skulle kunna säga att detta kommer att bli en ganska utförlig fältteststudie av en bred grupp prylar användbara för natur och jakt.

Jag kommer den närmaste tiden skriva och gå igenom allt i från jaktknivar, gevär, jaktkikare, avståndsmätare, laddutrustning, jaktkläder, ryggsäckar, väskor, lampor, kikarsikten, fyrhjulingar, jakttidningar och andra typer av jaktutrustning.

Vad behöver man för jaktutrustning?

Den jaktutrustning som finns på marknaden har utvecklats enormt de senaste åren. En jättestor del av jaktutrustningen köps numera online och det mesta säljs via näthandeln. Du kan hitta allt från jaktkläder, till jaktvapen och ammunition för att inte tala om diverse andra varor som används vid jakten. Nedan kan du läsa vilken jaktutrustning som behövs hemma.

Jägarexamen

Du måste avlägga ett prov för självständig jakt innan du får lov att jaga utan hjälp.

Det finns många kurser tillgängliga på lokala studiecenter. Om du vill ta jägarexamen kan du gå en intensivkurs. Du kan också studera teorin på egen hand och sedan öva på en skjutbana. Du kan sedan ansöka om vapenlicens när du har klarat av den.

Jaktgevär

För jakt behöver man ett jaktgevär. Det finns jaktgevär för olika typer av jakt, som viltjakt, fjälljakt och vassdjursjakt. De vanligaste jaktgevären är kaliber .308 och .30-06 Springfield. Dessa jaktgevär används ofta vid jakt på hjort, dovhjort, rådjur, älg och bock.

Kikarsikte

Ska du jaga älg så fungerar ett kikarsikte med förstoring 3-9 x40, det är kanske den billigaste förstoringsväxeln och du hittar kikarsikten som fungerar bra för detta inom prisspannet 4 000-9 000 kr. Personligen tycker jag om lågförstorande kikarsikten 1-4 x24 är ett bra sikte som gör att du kan ta snabbare skott på rörligt mål med båda ögonen öppna. Dock tycker jag inte det är något att rekommendera för en nybörjare, om man inte är en väldigt bra skytt. Mörkersikte är något att fundera på med.

Jaktkikare

Jaktkikaren är ett optiskt instrument som används av jägare för att observera och skjuta djur vid jakt. Jaktkikaren kan komplettera jaktgeväret vid jakt på mindre djur såsom fasan, hare och rådjur. Ett jaktkikarsystem består av kikarsikte, monokular eller binokular, och stativ.

Jaktryggsäck

Jaktryggsäckar är jättebra att ha för jakten, och det finns jaktryggsäckar i alla olika prisklasser. Jaktryggsäcken ser ut som en vanlig vandringsryggsäk men med plats för mat och jaktvapen och är speciellt utformat för att passa vid jakt.

Termos

En bra termos är viktig om man jagar under kalla perioder, eftersom den kan hålla kaffe eller te varmt under lång tid. Den kan också användas för att förvara mat, vilket är speciellt viktigt om jakten sker i områden där det inte finns mycket tillgång till mat. En bra termos är också lätt att bära med sig, vilket gör den perfekt för jaktturer.

Jaktkängor

När det kommer till jakt är det viktigt att ha ett par bra jaktkängor. De ska vara bekväma och ge dig god support, samtidigt som de håller fötterna torra och varma.

Jaktunderställ

Att ta på sig ett varmt jaktunderställ på morgonen är det bästa du kan göra för att göra dig redo för ett jaktspass. Det extra lagret håller dig varm och du kommer att uppskatta det senare.

Jaktbyxor

Jaktbyxorna måste vara varma, vattentäta och vindtäta. Det finns en uppsjö av bra jaktbyxor där ute och spendera inte för lite pengar på dem. Jaktbyxor av hög kvalitet får man betala lite mer för men man kommer inte ångra sig sen ute i skogen.

Jaktjacka

Det finns flera anledningar till varför man bör köpa en bra jaktjacka. Den viktigaste anledningen är att jaktjackan håller dig varm och torr under jaktens gång. En annan anledning är att jakten kan vara ganska blöt, och om du har en dålig jacka blir du snabbt blöt och kall. En bra jaktjacka skyddar dig mot vinden och håller dig varm under hela jakten.

Jakthörselskydd

Hörselskydd är en bra idé av flera skäl. För det första kan det hjälpa dig att upprätthålla kvaliteten på din egen hörsel genom att skydda mot höga ljud som gevärsskott eller andra jaktljud som kan orsaka skador på ytterörat och permanent förlust av ljudmottagningsförmågan med åldern. En annan anledning är att de gör kommunikationen lättare mellan lagmedlemmar eftersom vissa typer också är utrustade med mikrofoner så att andra kan höra vad som sägs även om det finns tät skog runt omkring dem – att inte ha något som blockerar öronen innebär bättre situationsmedvetenhet under utomhusaktiviteter som denna.

Jaktkeps eller jaktmössa

Köp en jaktkeps eller jaktmössa i orange för att göra dig mer synlig för andra jägare i skogen. Jakt är farligt och det är bra att synas.

Var kan man köpa jaktutrustning online?

Finns en hel drös av ställen online som säljer jaktutrustning online. I och med Amazons intåg i Sverige så kan man få tag i mycket där med. Viktigt att ha koll dock på var varorna skickas ifrån. Vi på Jaktofritid föredrar PNjakt som är en bra butik online för jaktutrustning.

Vilken jaktutrustning behöver en nybörjare?

Som ny på jakt så kan man hålla antalet prylar till ett minimum för att inte dra på sig för stora kostnader. Men det som vi tog upp här ovan är bra att ha när det kommer till jaktutrustning.

Får man jaga utan jaktlicens?

Enligt vapenlagen får vem som helst som är 15 år eller äldre låna ett vapen för jakt, så länge de har låntagarens samtycke och på armlängds avstånd när man använder vapnet.Du behöver inte jägarexamen vid uppsiktsjakt. Här behöver du ett statligt jaktkort. Är du under 18 vid jaktårest böran så är det ingen avgift på jaktkortet om du inte äger ett eget vapen.