Hjortytterfilé med ugnsbakade fikon, sky & rotfrukter

Hjortytterfilé med ugnsbakade fikon, sky & rotfrukter
Portioner 4
Write a review
Print
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
1 hr
Total Tid
1 hr 20 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
1 hr
Total Tid
1 hr 20 min
Ingredienser
  1. 800 g hjortytterfilé
  2. 8 färska fikon
  3. 2 msk smör
  4. 1/2 tsk rosmarin
  5. 3 lagerblad
  6. 1 kanelstång
  7. 1/2 tsk hel kryddnejlika
  8. 1/2 tsk kardemummakärnor
  9. 2 halverade vitlöksklyftor
  10. 1/2 msk honung
  11. 1 dl portvin
  12. 1 dl vatten
  13. 2 msk koncentrerad viltfond
  14. 1 tsk salt
  15. 1 krm svartpeppar
Frästa rotfrukter
  1. 2 morötter (200 g)
  2. 1 persiljerot el palsternacka (100 g)
  3. 100 g ansad grönkål eller savojkål
  4. 1 msk olivolja
  5. 1/2 purjolök
  6. 1/2 tsk salt
  7. 2 krm svartpeppar
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Skölj och snitta fikonen lätt på ett par ställen. Ställ dem i en ugnssäker form.
  2. Smält smöret sakta i en kastrull tillsammans med kryddor, vitlök, honung, portvin, vatten och fond. När blandningen smält samman hälls den över fikonen. Sätt in formen mitt i ugnen ca 45 min. Täck eventuellt med folie mot slutet.
  3. Kött: Salta och peppra köttet och bryn runt om i het stekpanna.
  4. Stick en termometer i köttet och ställ in det i ugnen tillsammans med fikonen. Låt köttet eftersteka till 55 grader, ca 15 min.
  5. Rotsaker: Skala och skär morötter och persiljerot i bitar, dela savojkål i mindre bitar. Förväll dem knappt mjuka i lätt saltat vatten (ej grönkål om det används).
  6. Ta ut köttet och låt det vila minst 10 min. Hetta under tiden upp olivolja i en kastrull. Vänd de förvällda rotfrukterna däri tillsammans med purjolök och grönkål skuret i mindre bitar. Krydda.
  7. Skär köttet i skivor och lägg upp det tillsammans med fikon och grönsaker. Sila skyn och häll runt om kött och fikon.
Viltspecialisten http://www.viltspecialisten.se/