Stekt gås

Stekt gås
Portioner 6
Write a review
Print
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
2 hr 30 min
Total Tid
2 hr 50 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
2 hr 30 min
Total Tid
2 hr 50 min
Ingredienser
  1. 1 gås
  2. 1 citron
  3. 200 g katrinplommon
  4. 1 – 1 ½ msk salt
  5. ½ tsk svart- eller vitpeppar
Fyllning
  1. 6-8 äpplen
  2. (äppelskal)
Sås till stekt gås
  1. 7-8 dl sky, buljong och ev. äppelspad
  2. 1 ½ msk potatismjöl eller arrowrotmjöl eller 3 msk vetemjöl
  3. (sherry eller madeira, äkta soja)
Instruktioner
  1. Sätt på ugnen.
  2. Gnid gåsen in- och utvändigt med klyftor av citron.
  3. Krydda den inuti och fyll den med oskalade äppelklyftor eller äppelskal och katrinplommon.
  4. Sy ihop gåsen vid gump och hals. Bind ihop benen.
  5. Krydda med lite salt och peppar på gåsen.
  6. Lägg gåsen med bröstet upp i en långpanna, sätt in den i nedre delen av ugnen.
  7. Ös den med skyn då och då.
  8. Stektiden är ca 2-3 timmar. Gåsen är klar när köttet är genomstekt där lårbenet är fäst vid kroppen och när köttsaften är utan rosa inslag.
  9. Ta ut gåsen och täck över den.
  10. Mät upp skyn som finns i långpannan. Skumma av fettet.
  11. Späd i pannan med lite buljong från kråskoket eller äppelspad och blanda med skyn. Sila och koka upp skyn.
  12. Rör ut potatis- eller arrowrotmjöl i lite kallt vatten, tillsätt redningen under omrörning och låt skyn bara koka upp. Eller red med vetemjöl utrört i kallt vatten och koka såsen 3 – 5 minuter.
  13. Smaka av.
  14. Tranchera gåsen. Garnera med katrinplommon, kokta äppelhalvor fyllda med gelé.
  15. Servera gåsen med kokt potatis, brynt rödkål, brysselkål och gelé.
Viltspecialisten http://www.viltspecialisten.se/