Hjortstek med gräddsås
2015-10-13 14:49:17
Portioner 4
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
1 hr
Total Tid
1 hr 15 min
Ingredienser
- 1 kg benfri hjortstek
- 1 ½ tsk salt
- svartpeppar från kvarn
- 3-4 krossade enbär
- ½ tsk krossad rosmarin
Sås
- 2 msk vetemjöl
- 4 dl buljong + sky
- 2 dl vispgrädde
- 1 msk rönnbärsgelé
- (1-2 msk gin eller sherry)
Instruktioner
- Gnid in köttet med salt, peppar, enbär och rosmarin.
- Lägg steken i en ugnssäker form och sätt en köttermometer mitt i köttet.
- Ställ in köttet i 125oC i nedre delen av ugnen. Stek köttet till en innertemp av ca 60-63oC. Beräkna ca 1-1½ timme
- Låt köttet vila 15 min. Ta sedan ur termometern.
- Rör ut mjölet med lite buljong och vispa ner resten av buljongen.
- Låt såsen koka 3-5 minuter.
- Tillsätt grädden och låt såsen koka upp. Smaka av med salt, peppar, gelé och ev. gin eller sherry.
- Skär steken i skivor och servera med såsen, kokt potatis, gelé, kokta grönsaker.
Viltspecialisten http://www.viltspecialisten.se/