Harsadel

Harsadel
Portioner 2
Write a review
Print
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
45 min
Total Tid
1 hr
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
45 min
Total Tid
1 hr
Ingredienser
  1. 1 harsadel
  2. 2 msk margarin eller smör
  3. 2 timjankvistar
  4. 1 vitlöksklyfta
  5. 1-2 tsk grönpeppar
  6. ½ - 1 tsk salt
  7. 1-2 krm svartpeppar
  8. 6 små gula lökar
  9. Sås
  10. 1 ½ dl buljong
  11. 1 ½ - 2 dl crème fraiche
  12. ½ tsk svartvinbärsgelé
  13. salt, svartpeppar
Till servering
  1. Smörstekt svamp
  2. Brysselkål
  3. Klyftpotatis
Instruktioner
  1. Putsa bort hinnorna som täcker filerna. Det är viktigt, eftersom köttet annars drar ihop sig.
  2. Smält matfettet i en ugnssäker form och pensla harsadeln runt om med fettet. Lägg ner sadeln i formen på några kvistar timjan.
  3. Krydda köttet med pressad vitlök, krossad grönpeppar, salt och peppar.
  4. Skala löken och lägg dem vid sidan om köttet.
  5. Sätt in formen i 200oC, mitt i ugnen, och låt köttet steka ca 35 minuter. Prova med en sticka om köttet är färdigt. Köttsaften som sipprar ut skall vara klar och ofärgad om man vill ha köttet genomstekt. Svagt rosafärgat om man vill ha köttet lite rosa.
  6. Linda in sadeln och lökarna i folie.
  7. Vispa ur formen med buljong och häll det i en kastrull. Tillsätt crème fraiche och låt koka ca 10 minuter tills den är mustig och har lagom tjock konsistens. Smaka av såsen med gelé, salt och peppar.
  8. Skär loss filerna från benet. Ta också vara på de små inner filerna på undersidan. Skär köttet i ca 2 cm. Tjocka skivor och lägg upp på varma tallrikar.
  9. Servera harsadeln med såsen, lökarna, smörstekt svamp, brysselkål och klyftpotatis eller hasselbackspotatis.
Viltspecialisten http://www.viltspecialisten.se/