Ankbröst à l’Orange

Ankbröst à l’Orange
Portioner 4
Write a review
Print
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
40 min
Total Tid
1 hr
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
40 min
Total Tid
1 hr
Ingredienser
  1. 3-4 ankbröst
  2. 1 tsk salt
  3. ½ tsk nymald vitpeppar
  4. 1 msk smör
Apelsinsåsen
  1. 2 apelsiner
  2. 2+2 msk socker
  3. 2 msk finhackad schalottenlök
  4. ½ tsk grovkrossad vitpeppar
  5. 2+2 msk smör
  6. 2½ msk vetemjöl
  7. 5 dl grönsaksbuljong
  8. 2 msk koncentrerad kalvfond
  9. 1½ msk kinesisk soja
  10. 1½ dl madeiravin
  11. ½ dl apelsinlikör
Instruktioner
  1. Tvätta apelsinerna och strimla skalet med ett zest-järn. Koka upp 1 dl vatten och 2 msk socker, lägg i skalstrimlorna och koka i ca 5 min, låt svalna i lagen.
  2. Skär ut hinnfria klyftor av apelsinerna, arbeta över en skål så att du tar tillvara saften, som sparas till såsen.
  3. Fräs schalottenlök och peppar i 2 msk smör utan att de får färg. Pudra över mjöl och späd med buljong, kalvfond, soja och vin i omgångar under vispning och uppkok. Låt såsen koka 10 min och sila den sedan.
  4. Smält 2 msk socker i en liten kastrull och låt det bli lätt brynt. Tillsätt ½ dl apelsinsaft och ½ dl apelsinlikör till det brynta sockret och låt koka ihop någon minut. Tillsätt det hela till såsen som du slutligen blankar av med ett par msk smör samt smakar av med salt.
  5. Sätt ugnen på 150 grader. Salta och peppra ankbrösten runt om under tiden som du hettar upp en stekpanna som tål ugnsvärme. Bryn ankbrösten runt om och efterstek dem i ugnen 15-20 min, innertemperatur 66 grader. Låt dem därefter vila ca 10 min i folie.
  6. Skär upp ankbrösten i sneda skivor och fördela på varma tallrikar.
  7. Slå lite sås över köttet och runt omkring. Garnera med skalstrimlorna och apelsinklyftorna. Droppa lite apelsinlikör över varje portion och servera med t.ex. ugnsstekta potatisklyftor eller kroketter och sallad.
Viltspecialisten http://www.viltspecialisten.se/