Anka helstekt

Anka Helstekt
Portioner 4
Write a review
Print
Förberedelse
30 min
Tillagningstid
1 hr 30 min
Total Tid
2 hr
Förberedelse
30 min
Tillagningstid
1 hr 30 min
Total Tid
2 hr
Ingredienser
 1. 1 anka
 2. 1 citron
 3. 3 tsk salt
 4. 1 tsk vitpeppar
 5. Fyllning
 6. 4 äpplen
 7. 200 g katrinplommon
 8. buljong och fruktspad
 9. Sås
 10. 3 dl sky
 11. 1-1½ msk potatismjöl
 12. salt
 13. vitpeppar
Instruktioner
 1. Gnid Ankan invändigt först med citron och sedan med salt och vitpeppar. Fyll med skalade äppelklyftor och urkärnade katrinplommon. Bind upp eller sy ihop ankan.
 2. Gnid in den utvändigt med salt och peppar. Lägg den med bröstet uppåt i en långpanna. Sätt in den i nedre delen av ugnen. Stek i ugn i 175 grader ca 1 ½ - 2 timmar. Ös ankan då och då.
 3. Häll några matskedar kallt vatten över den och låt ugnsluckan stå på glänt de sista 15 min. så blir den extra blank och knaprig.
 4. Prova att fågeln är färdig genom att sticka i låret. Går stickan lätt igenom och saften är ofärgad är ankan färdig. Ta ut den ur ugnen.
 5. Låt den vila en stund innan den skärs upp.
 6. Vispa ur långpannan med buljong och fruktspad. Sila och mät skyn och skumma bort fettet. Rör ut mjölet i lite kallt vatten och häll det försiktigt ner i den heta skyn. Låt den bara få ett uppkok. Smaksätt med salt och peppar.
 7. Servera ankan nystekt med stekt eller kokt potatis, kokta äpplehalvor med gelé, katrinplommon, rödkål eller grönsallad.
Tips
 1. Servera gärna en förrätt och efterrätt när ni bjuder på anka, då ankan inte har så mycket kött som andra större fåglar.
Viltspecialisten http://www.viltspecialisten.se/